Infobyte ligger bakom Radiotjänsts nya kontrollsystem

För nytillkomna läsare så vill vi meddela att hela det här meddelandet var vårt aprilskämt i år

Idag startar Radiotjänst sitt nya kontrollsystem för att identifiera licensskolkare. Systemet, som är ett av världens största system för att realtidssöka i stora datamängder, har utvecklats av södertäljeföretaget Infobyte.

Lösningen går i korthet ut på att ett program installeras på datorer i Sverige och från dessa överförs sedan ljudupptagningar till Radiotjänst system. Radiotjänst jämför sedan dessa ljudupptagningar med pågående eller tidigare tevesändningar och med hjälp av Post- & Telestyrelsens realtidsregister över olika IP-nummers adress- och abonnentinformation kan Radiotjänst fastställa om det finns en tevelicens på den aktuella adressen. Ljudupptagningarna lagras i maximalt tre månader hos Radiotjänst.

–          Jag tycker att det här är jätteroligt. I grunden är idén bakom systemet rätt enkel men den stora utmaningen för oss har varit att få skalbarhet i det eftersom det är enormt stora datamängder som ska hanteras, säger Infobytes vd Pär Abrahamsson. Våra beräkningar visar att det kan handla om så mycket som cirka en halv miljon parallella ljudupptagningar som så långt som möjligt ska matchas i realtid.

Bakom de nya kraven på Radiotjänst ligger dels en önskan att effektivisera licensuppföljningen men också påtryckningar från amerikanska upphovsrättsorganisationer. Lösningen har presenterats för dem och de ser preliminärt många liknande användningsområden.

Systemet kommer att distribueras med respektive operativsystems ordinarie uppdateringsrutiner.

Läs som PDF (inkl schematisk skiss)