Wannacry – Generell information

Som du säkert sett så pågår just nu ett omfattande angrepp på datorsystem i form av ett krypteringsvirus som utnyttjar säkerhetsproblem i Windowssystem där underhållet inte fungerar. Bland våra kunder har de flesta en kombination av en säkerhetslösning från Panda och ett proaktivt underhåll där det här angreppet tack vare det inte kan komma in i systemen.

Vi har oss veterligen ingen kund som drabbats på något vis men vi har trots det kontrollerat statusen manuellt en extra gång, dels beträffande statusen på Pandas skydd där det är installerat och dels statusen på servrar och datorers uppdateringar. Om det finns tveksamheter kring din dator så har vi eller kommer vi att höra av oss till dig personligen.

Men vi vill ändå passa på att komma med några tips och råd:

  1. Kontrollera så att datorn eller servern har alla Windowsuppdateringar installerade. Det här är nyckeln till att hålla systemet i trim. I det här fallet så släpptes uppdateringar som förhindrar det här till alla aktuella Windowsversioner i mars och Microsoft har under helgen gjort ett ovanligt undantag och släppt uppdateringar även till äldre Windowsversioner som Windows XP. Hela det här angreppet har alltså gått att förhindra. Om du har en server som inte uppdateras av oss eller någon annan regelbundet så hör gärna av dig till oss så tittar vi på hur vi kan hjälpa till. Och när din dator visar att den vill ha nya uppdateringar så försök hitta tid att svara ja till sådant inom någon arbetsdag så är du normalt skapligt skyddad mot just den här typen av angrepp.
  2. Använd en antivirusprogramvara eller ännu hellre en modernare säkerhetslösning som Panda Adaptive Defence som helt enkelt gör det omöjligt att köra program som inte är godkända.
  3. Säkerställ att det finns fungerande säkerhetskopior. Helst utanför ert egna nätverk och helst med automatik. Vi vet av erfarenhet att alla former av backuplösningar som körs manuellt inte blir gjorda i varierande grad.

Om du är osäker på statusen hos er, mejla gärna support@infobyte.se så tittar vi på det.

Mer läsning finns här: https://technet.microsoft.com/en-us/library/security/ms17-010.aspx

http://www.idg.se/2.1085/1.682599/wannacry–har-ar-allt-du-behover-veta-om-den-massiva-ransomware-attacken

https://polisen.se/Aktuellt/Nyheter/Gemensam-2017/Maj/Polisens-rekommendationer-i-samband-IT-attack/