Information om den aktuella säkerhetssituationen

Som alla säkert förstått så har vi på kort tid fått en ny säkerhetssituation i Europa och kanske till och med i hela världen. Jämfört med liknande situationer tidigare för 30-50 år sedan så är vi alla dels beroende av digitala processer och dels mycket mer internationella i våra kontakter. Därför sprider sig problem nu mycket snabbare och bredare.

Vi på Infobyte är en del av det här. Vi använder utländska leverantörer för vissa delar av vår leverans till våra kunder, den mest kända är antagligen Microsoft men även antivirus- och säkerhetslösningar och till exempel internationella domäner kommer från internationella leverantörer. Och även inhemska leverantörer är ofta beroende av internationella leverantörer för ”ramverk” mm.

Därför har vi de senaste veckorna gått igenom säkerhetsläget med alla viktiga leverantörer och det känns skönt att konstatera att ingen har ägarintressen, huvudkontor eller avgörande verksamhet i Ryssland eller Belarus. Det finns ett fall med en kundtjänst hos en mindre leverantör som inte fungerar på grund av att den är placerad i Ukraina och det finns några leverantörer som har säljkontor i Belarus och Ryssland (men dessa har alltså ingen påverkan på produkter, ägande eller betalningar).

Generellt kring de tjänster som vi producerar själva så är det återigen skönt att konstatera att vårt val att producera våra infrastrukturtjänster på hårdvara som vi äger själva och som enbart vi har åtkomst till underlättar. Servrarna finns i Södertälje och Eslöv (förutom våra DNS-tjänster som är globalt spridda, vilket gör att skulle fortsätta fungera även om till exempel hela Europas internet slås ut).

Vi vill också passa på att uppmana till försiktighet. Vi ser i våra loggar att angreppsförsöken ökar, allt mer onödig trafik riktas mot våra kunders nätverk och det kan finnas anledning att tänka sig att förekomsten av allt från ekonomiska bedrägeriförsök till socialt hackande kommer att öka. Håll koll på era lösenord, byt dem ofta, återanvänd dem inte och aktivera flerfaktor-autentisering där det går att använda.